Kulturrejse til Toscana

 

 

 

 

 

Toscana

Tanker, historien og naturen

”Jeg ønsker at komme i helvede, ikke i himlen. I helvede vil jeg få selskab af paver, konger og prinser, men i himlen er der kun tiggere, munke, eremitter og apostle”, skrev Firenze-diplomaten Niccolò Machiavelli (1469-1527).

Mange italienere har flirtet med tanken om en stærk mand, der kunne sætte styr på den uregerlige halvø og genskabe landets storhed, som gik tabt med romerne. Det var en hård kamp at genskabe kludetæppet Italien i 1860érne, hvor Firenze blev det nye Italiens hovedstad i 1865. Men Toscanas historie har budt på mange andre højdepunkter.

Hver by har en skytshelgen, som fejres på en særlig dag. Johannes Døberen er Firenzes skytshelgen, Jomfru Maria er Sienas skytshelgen osv. Festerne kan også knytte sig til lokale mirakler, hvor Kristus, Jomfru Maris eller Gud har givet livstegn fra sig.

Det toscanske landskab er indbegrebet af et italiensk kulturlandskab. Vi kender det fra postkortene. Bølgende grønne kornmarker med et orangerødt skær af valmuer og en klynge cypresser på en bakketop. Vinstokke, på lige rækker op ad bjergenes skråninger. En allé med skiftevis pinjer og cypresser i et regelmæssigt mønster snor sig op til et renæssancelandsted på toppen af en bakke. Toscana lever fildt op til vores forventninger. Men Toscana er fuldt af overraskelsen. Selvom Toscana er mindre end Jylland, er naturen utroligt varieret.

vinmark-toscana-italien.png          Chanti-i-Toscana.jpg

At sidde på en restaurant og nyde de sidste solstråler på terrassen, mens middelaldertårnene kaster stadig længere skygger i der bakkede landskab. Cikaderne skruer op for lyden i deres skjul i cypresser og buskadser. Duften af de sidste dråber rødvin inhaleres.

 

Rejsen til Toscana

Toscana Italien kort.jpg

Kort rejsebeskrivelse

En populær rejse. Vi flyver til Pisa og bor i hjertet af alle herlighederne. Her oplever vi et meget natursmukt område fyldt med kunst, historie og naturligvis de kendte vine. Seværdigheder som Firenze, Siena, Pisa og Lucca er alle inden for rækkevidde. Man kommer til at se, høre, smage og dufte Toscana. Rejsen byder på en god blanding af kultur, natur og afslapning - alt imens familien Mariotti sørger for, at servicen er i top, og at man får et bekvemt ophold. Rejsen er tilrettelagt således, at der også er tid til at nyde hotellets faciliteter eller shoppe - lige hvad man har lyst til.

 

Hotel Columbia

Hotel Columbia.jpg                IMG_2351.JPG

 

Vi bor på Hotel Columbia i Montecatini Terme, under hele ophold i Toscana.

 

Montecatini

Bytur i Montecatini

IMG_2355.JPG                           IMG_2352.JPG

 

 

På egen hånd, vi besøger markedet i Montacatini

 

IMG_2491.JPG                           IMG_2490.JPG

 

Udflugt til middelalderbyen Lucca

I domkirken San Martino findes byens dyrebareste eje, Volto Santo krucifikset. Kirken har en smuk facade i grøn og hvid marmor samt søjlegange med flotte dekorationer. Domkirken er berømt for denne mærkelige asymmetriske facade. Formen skyldes klokketårnet, der allerede havde stået i 100 år, da man i 1204 gik i gang med den nye facade.

IMG_2412.JPG       Lucca.jpg         San Martino Katedralen i Lucca.jpg

I denne charmerende by er der mulighed for at gå rundt og se de flotte parker og beplantninger i gaderne. Smarte modeforretninger, hyggelige caféer og specialforretninger med lokale lækkerier ligger på rad og række langs Luccas vigtige handelsgade.

IMG_2411.JPGIMG_2423.JPG

 

Vinsmagning på Collina Resort (hotellets landsted)

Derefter besøger vi hotellets landhus, hvor vi har arrangeret vinsmagning – vi er jo lige midt i hjertet af det toskanske vinområde. Information om olivenhøst og vinproduktion med snacks og vinsmagning - dette kombineret med en fantastisk udsigt ud over dalen.

Vi smagte bl.a. den Hellige vin ellen som hotellets direktør sagde ”heldige vin”.

IMG_2448.JPG         IMG_2443.JPG

 

IMG_2445.JPG

 

Siena

Sienas historie (meget kort fortalt)

Sienas historie er en middelaldergyser. Allerede i 1125 blev bystaten grundlagt, og i 1147 tog befolkningen magten fra kirken. I 1200 og 1300-tallet var Siena en blomstrende handelsby og en af de største i Europa.

Men så skete katastrofen. Den sorte død med bylder og blå farvet hud kom til Siena i 1348, og pesten gnavede befolkningstallet ned fra næsten 1000.000 til blot ca. 25.000. Siena genvandt aldrig fordoms storhed.

IMG_2475.JPG                      IMG_2476.JPG

Charmerende vinrute til Siena

Via en smuk vinrute køres til Siena. Her er det toskanske landskab en sand fryd for øjet. Siena er en aldeles fortryllende by, som ikke har forandret sig meget, siden pesten hærgede byen i 1348. Med rejselederen på byvandring ser vi flotte kirker, Piazza del Campo og det gotiske rådhus Palazzo Pubblico med det høje slanke tårn omkranset af en bymur. Vi ser den specielle domkirke, Duomoen, og den gamle bydel med et spændende miljø med idylliske baggårde, snævre gyder og trapper.

IMG_2481.JPG

 

Castello Verrazzano

Vinsmagning på Castello Verrazzano

        IMG_2453.JPG

IMG_2463.JPG                           IMG_2460.JPG

 

Toscanas hovedstad - Firenze

Firenze bro.png                           IMG_2372.JPG

Leonardo da Vinci og Michelangelo har sat deres præg på denne smukke by. Byrundtur til fods i den gamle bydel med Gislevs rejseleder og dansktalende lokalguide. Vi ser blandt andet mange arkitektoniske og kunsthistoriske perler, som f.eks. Michelangelos statue af David, Santa Croce Kirken, statuen af Dante, Domkirken, Dåbskapellet og Ponte Vecchio.

Hvor i alverden finder man en næsten intakt renæssance by formet af geniale og opfindsomme kunstnere og arkitekter i 1400 og 1500-tallet? Hvor i alverden finder man en by som Firenze?

 

IMG_2370.JPG                        IMG_2375.JPG

 

Pisa med det skæve tårn

Vi ser det nyrestaurerede tårn, rettet 42 cm. op. Allerede under opførelsen fra 1174 til 1350 begyndte tårnet at tippe. Det skæve tårn hælder, i dag, kun 4,5 m.. Vi ser det runde dåbskapel, som står smukt plantet på Mirakelpladsens plæne. Domkirken er et af de fineste eksempler på den Pisa-romansk stil bygget 1064 1121, de ældste og smukke bronze døre (1180) med scener fra Kristi liv. Derforuden har domkirken bl.a. mosaikker og en fantastisk flot prædikestol.

IMG_2531.JPG

Pisas gamle bydel

En statue af Storhertug Cosino 1. våger over kavaleriets plads,  Plazza dei Cavalieri, hvor han har ladet flere palæer opføre. Kontrasten er stor når man går mod syd gennem hjertet af Pisas middelalderkvarter. Her forvandles pladser og palæer til mørke gader, hvor smarte forretninger skjuler sig under vældige arkader.

IMG_2541.JPG                            IMG_2548.JPG

 

Aftenudflugt til Montacatini Alto

Vi kørte til denne middelalderby med bus, hvor vi spiste middag.

IMG_2522.JPG

Middag med udsigt

 

IMG_2523.JPG                           IMG_2524.JPG

Hyggelig aftenstemning i Montecatini Alto.
 

 

Toscansk aften på Collina Resort

                          

                             

 

På egen hånd i San Miniato

Eftermiddagens udflugt til en af de små autentiske, uforstyrrede byer - San Miniato. Denne hyggelige by, som ligger på toppen af en bakke er en perle af en middelalderby.

San Miniato al Monte

For enden af en lang, bred trappe troner kirken San Miniato al Monte frem. Kirken betragtes af mange som den flotteste romanske kirke i florentinsk stil og den har stået næsten uforandret gennem snart et årtusinde. Kirkens mosaik viser Kristus mellem Jomfru Maria og martyren Minias. Indvendig er gulvet i midtergangen belagt med nogle smukke mosaikker med symboler fra Dyrekredsen med stjernetegnene.

        

        

 

 

 

Det søde liv - ægte Italiensk is

Hotellet indvier i hemmeligheden bag produktionen af ægte italiensk is, hotellets kok Luca, laver isen på stedet, og naturligvis skal vi smage på lækkerierne samme med et glas Vino Santo og mandelkager.

 

Loccas Opskrift

Den udleverede opskrift var behæftet med en del fejl og kan derfor ikke anvendes.

Opskriften på Citronis er ikke identisk med kokkens opskrift.

Opskrift på citronis

Til 4 personer

Ingredienser:

1 stk.             Citron

5 stk.             Æggeblommer

100 g             Sukker

3 dl.               Piskefløde

Fremgangsmåde:

Pisk æggeblommer og sukker til en cremet og luftig konsistens

Pisk fløden til flødeskum

Bland forsigtigt med en dejskraber flødeskummet i ægge snapsen

Vask citronen, og riv den på et fint på et råkostjern

Pres citronen

Bland forsigtigt i tynd stråle citronskal og citronsaft i ismassen

Køres herefter på ismaskinen

 

 

Montacatini Alto (på fridagen)

Vi tog til, den lille middelalderlandsby, ved hjælp at en bjergbane fra slutningen af 1800 tallet.

           

               

        

 

Så er vi i fokus i Montecatini Alto