I reformatoren Martin Luther's fodspor.

   

     

 

 
           
Vi borde på Park Hotel i Pretzch , hvorfra vi kørte gennem nogle af Tysklands smukkeste egne, i fodsporene på munken Martin Luther.

   
           

Vi besøgte mange af de historiske steder med tilknytning til Luther. Steder hvor han boede, virkede og styrede opgøret mod den katolske kirke. I den anden ende af byen er Slotskirken (universitetskirken) med Luthers grav og bronzedøren med Luthers 95 teser.

   
           

Wartburg er en af de bedst bevarede borge fra middelalderens Tyskland. Luther holdtes skjult her i knap et år, efter at han var blevet dødsdømt på rigsdagen i Worms i 1521. Her oversatte han Det Nye Testamente fra græsk til tysk. Man kan stadig se hans arbejdsværelse.

 
           

På vores rejse besøgte vi den stemningsfyldte middelalderby Erfurt, stedet hvor Martin Luther søgte om optagelse som munk i 1505. Erfurt ligger ved Gera-floden. Den er den ældste by i Thüringen og fik allerede i 1392 sit universitet, som blev et af hovedsæderne for humanismen i Tyskland. Det var her Luther gik på universitetet 1501-05 og derefter levede i Augustinerklosteret indtil 1508. Her fik han senere sin ”tårnoplevelse”, som gav stødet til reformationen.

     
 

Mange af de vigtigste seværdigheder i det tidligere Østtyskland er gennem det seneste årti blevet nænsomt restaureret og fremtræder i dag som spændende lokaliteter for et besøg. Disse smukke steder vil være med til at genopfriske reformationens hovedbegivenheder og det er altid spændende at befinde sig i Martin Luthers fodspor. Reformationen har haft en gevaldig betydning for Europas historie – dette bliv dokumenteret på denne spændende tur.