Borgerligt Våbenskjold

Slægten Gundel

 

Våbenstifter:  Hans Gundel, omkring år 1400.

 Blasonering  (Blasonering er en fuldstændig beskrivelse af et våben efter heraldikkens regler. I princippet er det blasoneringen, der er våbenet, mens våbentegningen blot er én realisering af våbnet.)

 Skjold:  Sort med fiskekrog i sølv. Fiskekrogen kan symboliserer fiskere eller være et religiøst symbol.

 Hjelm:  Vinge med en fiskekrog, hvis øje er forsynet med en line. Hjelmfiguren er knyttet til skjoldmærket. Hjelmklæde er et enkelt stykke stof fastgjort på hjelmens bagside ved hjælp af en vulst.

 Om skjoldmærket: Det bærende symbol i våbenskjoldet er fiskekrogen (menneskefiskeren). Fiskekrogen får umiddelbart en til at tænke på fiskeri, eller beslægtede erhverv. Som følge heraf ville skjoldets bundfarve sandsynligvis have været blå  (den blå farve symboliserer i heraldikken vand og hav).

Da Hans Gundel,  stiftede slægtsvåbnet, var tilknyttet Sct. Christoph am Arlberg Hospice, i Østrig. Skjoldmærket (fiskekrogen) kan sandsynligvis være valgt med baggrund i Matt. 4.19. Jesus sagde til dem: ”Kom med mig. Jeg vil gøre jer til menneskefiskere!”. Apostlen Peter er menneskefiskeren, hans krog bringer ikke død men liv.