Pilgrimsmålet

 

Pilgrimsvandring kan starte i Roncesvalles og følger den rute - til Santiago de Compostela

 - som pilgrimme fulgte i middelalderen.

 

Baggrund

 

Målet er Katedralen i Santiago de Compostela, stedet hvor apostlen Jakobs sarkofag befinder sig. 

Apostlen Jakob var en af Jesu disciple.

Ifølge Apostlenes Gerninger, døde Sankt Jakob som martyr på kong Herodes Agrippas I´s befaling. Han blev halshugget i år 44 efter Kristus. Legenden beretter at syv disciple senere bragte Jakobs afsjælede legeme til Galicien med skib. For i hemmelighed at begrave hans jordiske rester nær ved kysten.

Så hørte man ikke mere til Jakob før i 813, Hvor et ejendommeligt lysglimt, englesang og stjerner på himlen, føre eremitten Pelagius til Jakobs grav.

Spanierne opførte en kirke på det sted Jakobs grav blev fundet. Det var en klog beslutning - helgenens kraft hjalp de kristne i over 100 år, men i 997 vendte lykken. Maurerne angreb igen Santiago der Compostela og ødelagde byen.

Efter maurerne omkring 1100-tallet  var drevet ud af Nordspanien og vejen til Santiago de Compostela var blevet sikret, begyndte pilgrimmene at strømme mod Santiago de Compostela. En strøm, som først begyndte at stilne af igen i 1500-tallet da reformationen skabte ny splittelse i Eurupa.

 

 Katedralen i Santiago de Compostela

Verdens ende

Ca. 50 km. vest for Santiago de Compostela ligger ligger Atlanterhavet. Den yderste spids hedder Cap Finisterre - verdens ende. Middelalderens mennesker var overbevist om, at det, man kunne se derude, var det yderste af Jorden.

Pilgrimmene, som havde været ved Jakobs grav i Santiago, tog videre ud til verdens ende, hvor de samlede an af muslingeskallerne op, som symbolet på, at man havde været ved verdens ende og Jakobs grav - et symbol man bar på sig resten af sine dage, ja som man tog med sig i sin grav.

På gammeldansk kaldes disse muslingeskaller for Ib-skaller. (Ib er den danske form for Jakob)